Nieuw jaar vol nieuwe doelen voor BMX-talent Niek Stortelers

Nieuw jaar vol nieuwe doelen voor BMX-talent Niek Stortelers

13 februari 2017 Uit Door Fietscross Nieuws

Niek Stortelers uit Winterswijk is pas vijftien jaar, maar timmert hard aan de weg in de BMX-wielersport. Afgelopen seizoen behaalde hij de halve finale van het NK in Luyksgestel en ook deed hij mee aan het EK in het Italiaanse Verona. Achteraf bleek dat Niek daar reed met een gebroken duim. Die hij opliep tijdens een val. Met hetzelfde doorzettingsvermogen als tijdens dat EK belooft het een mooi BMX-seizoen te worden voor Niek.

Sinds de Olympische Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro is BMX razend populair. Achterhoeker Jelle van Gorkom behaalde daar zilver. De sport zit vol actie, waarbij een klein foutje al uitschakeling kan betekenen. Op een gesloten parcours gaan telkens acht BMX’ers de strijd met elkaar aan. Vanaf het starthek betreden zij de baan die zo’n 350 meter lang is. De baan zit vol hindernissen, heuvels en scherpe bochten. De winnaar van de rit krijgt één punt. De rijder die als laatst over de finish komt, krijgt er acht. Na drie afzonderlijke ritten worden de punten opgeteld en gaan de vier beste rijders door naar de finalerondes. Tijdens de allerlaatste finaleronde wordt dan duidelijk wie de allerbeste is.

Van jongs af aan
Niek beoefent de sport al vijf jaar. In het begin groef hij zijn eigen kuilen en heuvels in het bos, om zo te oefenen. Nu vijf jaar later heeft Niek er al veel wedstrijden opzitten en merkt hij resultaat. Hij begon met trainen in Lichtenvoorde, maar werd daar al snel opgepikt door de regioselectie, waardoor hij nu op verschillende locaties in Gelderland traint. In zijn leeftijdsklasse behaalde Niek de halve finale van het NK in 2016, een prestatie die mogelijk nog beter had kunnen zijn, als de tiener niet gevallen was.

Ook op zijn eerste EK kijkt Niek met plezier terug: “Het was een hele ervaring. Er zijn daar wel duizend deelnemers. Na het NK, waar ik in de halve finale viel, stond het EK op de planning. Het bleek dat ik mijn duim gebroken had bij de val op het NK. Ik kon ervoor kiezen om in het gips te gaan, maar dat zou dan geen EK betekenen. Omdat ik mij er zo op had verheugd, liet ik het EK niet schieten. Ik reed met veel pijn in Italië, maar het was een geweldige ervaring.” Op dat EK had Niek ook behoorlijk pech. Hij kwam net één punt te kort voor een plaats in de finalerondes.

Sportschool
Voor Niek is het trainen geblazen in de winter. Hij traint minimaal vijf dagen per week, meestal vaker. De training is niet alleen op de fiets. Regelmatig duikt de tiener de sportschool in om zo meer spierkracht te krijgen. Dat is volgens hem onmisbaar tijdens de wedstrijden: “Je moet je focussen op de start. Als je als eerste uit de bocht komt en verder geen gekke dingen doet, behaal je meestal wel een plaats bij de eerste drie. Met veel krachttraining kan ik sneller starten. Ook is de conditietraining belangrijk. Een ronde duurt slechts dertig tot veertig seconden, maar het is wel intensief.”

Nieuwe doelen
In het voorjaar zijn er weer wedstrijden. Binnen de BMX zijn er verschillende soorten wedstrijden. Er zijn afdelingswedstrijden en grotere topcompetities. Met deze wedstrijden zijn punten te verdienen, die nodig zijn voor deelname aan het NK en EK. Niek streeft dit jaar weer naar succes: “Bij de afdelingskampioenschappen is het belangrijk dat ik punten ga pakken en wedstrijdfit word. Meedoen aan het NK en EK moet dan ook zeker lukken. Als alles meezit hoop ik dit jaar de finale van het NK te rijden. En als het op het EK een beetje meezit kunnen daar ook mooie dingen gebeuren. Ik heb de hele winter hard getraind. Dat resultaat moet er in het voorjaar uitkomen. Dan belooft het een goed jaar te worden!”

De eerste wedstrijd in de topcompetitie staat gepland op 16 april. Deze wedstrijd is in Haaksbergen en daarom interessant voor mensen uit de regio die de sport van dichtbij willen bekijken.

Bron: Bram Beckmans

Reageer