Openhartig interview met Shauni Vissers

Openhartig interview met Shauni Vissers

3 februari 2016 Uit Door Fietscross Nieuws

Shauni Vissers is voor de meeste wel een bekende binnen de fietscross sport. Shauni is een dame die veel voor de sport over heeft en er veel voor laat. Shauni heeft goede resulaten behaald maar ook kende ze een hoop tegenslagen. FietscrossNieuws zocht Shauni op en wij stelden haar een aantal vragen.

Je fietst al een aantal jaren. Hoe is dat begonnen?
Dat is vijftien jaar geleden begonnen bij mijn club Fcv Wycross in Wijchen, toen mijn broer iedere zondag wedstrijd had en ik verplicht mee moest. Waar je mee in aanraking komt word je mee besmet zeggen ze altijd. Toen ik begon met fietsen zat ik ook nog op mijn eerste sport turnen. Dat heb ik heel lang kunnen combineren totdat ik ook op zaterdag wilde gaan trainen voor de fietswedstrijden en niet meer naar de training kon voor het turnen. Door een vloeroefening met turnen heb ik mijn knie kapot gesprongen, kruisbanden afgescheurd en meniscus hebben ze bijgeknipt met een kijkoperatie. Sindsdien doe ik al zonder mijn kruisbanden. Ik moet zeggen dat het goed gaat als ik maar mijn beenspieren bij hou in de sportschool Vivelli bij ons in Wijchen.

Wie is je grootste voorbeeld van de BMX?
Ik denk toch Laura Smulders. Zij is ook rond dezelfde tijd als ik begonnen met fietsen. Ze is van dezelfde leeftijd. We zijn heel lang vriendinnen geweest tot zij in het Nederlands team kwam en het contact steeds minder werd. Ik heb haar nog altijd gevolgd, en als ik haar zag nog een praatje mee gemaakt. Voor dat ze op Papendal kwam hebben we altijd samen de clubtrainingen dinsdag- en donderdagavond gefietst. Soms werd er gevraagd of “we er een koekje bij wilden?!”, was het meer kletsen dan voluit trainen. Maar uit eindelijk heeft dat haar gelukkig niet minder gebracht dan dat ze wilde bereiken. Ik heb haar zien groeien in de sport en zal dus mijn grootste voorbeeld van de BMX blijven.

Wat is je hoogtepunt met het fietsen?
Ik ben vierde geworden op het Nederlands kampioenschap Klazinaveen 2012. Toen ik aan dat NK begon, had ik nooit verwacht dat ik zo ver zou komen. Ik weet nog wel dat ik met de familie Bisseling met de camper mee ging dat weekend en mijn moeder alleen zondag zou komen. Ik stond in de halve finale waarin ik heel zenuwachtig was. Ik dacht nog een keer hard gaan en ik zou al bij de top acht kunnen zitten. En ja hoor, dat zat ik uit eindelijk. Door een mooie binnendoor actie in de eerste bocht kwam ik tegelijkertijd met toen mijn vriendinnetje Mellanie van de Gevel, uit de eerste bocht. Samen langs elkaar over de baan heen gehobbeld noemden wij dat, haalde zij net het podium plek voor mijn neus… Maar ach ik was ook blij met een vierde plek, lachte ik toen samen met haar bij de doping controle.

Hoe kijk jij terug op het afgelopen seizoen 2015?
2015 Was niet mijn jaar. Ik had me er niet op voorbereid dat de elite 1 en 2 samen werden gevoegd. Dus een goed 2014 met eigenlijk alleen maar finales, naar een jaar met steeds een vijfde plek in de halve finale.
Op het NK in Klazinaveen dacht ik dat ik stiekem wel goed rond zou komen omdat dat in 2012 ook zo ging. Zaterdag met het warme weer ging het fietsen super goed. Zondag met het benauwde en donderachting weer voelde ik me niet goed en kwam ik de manches nog niet eens door. Met de cruiser kwam ik gelukkig wel door, ik reed het tweede en derde stuk vierde en van wat er toen door mijn kopje rond ging, krijg ik nu nog steeds een glimlach op mijn gezicht van… Eindelijk toch nog een finale op het NK. Ik reed de laatst bocht in en hoorde een harde klap achter mij. Ik schrok daarvan. Was bang dat de twee meiden die achter mij reden mij zouden raken. Dus ik ging niet vol het laatste stuk op. Jammer genoeg kwam er eentje mij toch nog voorbij op het laatste stuk en werd ik als nog vijfde in de halve. Ik moet zeggen dan ben je stiekem toch weer een klein huilend meisje, haha…
Ik ben wel blij dat ik me heb weten te kwalificeren voor het EK in Erp waar ik met de 20 inch vijfde in de kwart werd en met de cruiser vijfde in de halve. Van het WK wilde ik helemaal niets verwachten wat ik dat jaar ervoor in Ahoy ook niet deed.

Is het fietscrossen goed te combineren met je werk?
Eigenlijk niet. In 2014 werkte ik twee dagen in de week. De rest van de dagen was ik met fietsen bezig wat ik heel erg leuk vind. Toen ging het wel. Er kwam halverwege het jaar een baan op mijn pad voor vijf dagen. Die heb ik natuurlijk aangenomen. Moet zeggen als je de hele dag hebt lopen hollen en doen, mijn lichaam weinig zin heeft om in de avond nog er vol tegen aan te gaan. De dagen die ik vrij heb benut ik dan ook goed voor het voorbereiden voor seizoen 2016.

Je hebt je ruggenwervel gebroken gehad. Hoe heb jij dit ervaren en ben je weer voor de 100% hersteld?
Dat klopt ik ben een aantal jaren geleden bij het NK Zuid in Luijksgestel met achterwielen vol achter overgegaan en afgevoerd naar het ziekenhuis in Eindhoven waar ik foto’s heb laten maken. Ze zeiden toen dat er niks aan de hand was. Ik moest maar naar de fysiotherapeut gaan. Bijna een jaar bij de fysiotherapeut gelopen en gedaan, heeft hij mij uiteindelijk weer naar het het ziekenhuis gestuurd want hij zich wist ook geen raad meer. Daar ben ik door de scan heen geweest en kwam er uiteindelijk uit dat mijn twaalfde ruggenwervel gebroken is geweest. Dan schrik je toch wel even want na een jaar is er niks meer aan te doen en moet ik verder leven met de pijn die ik krijg als ik al een uur normaal op de bank zit. En dat al op z’n vroege leeftijd…

Wat is jou doel voor 2016?
Mijn doel is toch wel dat ik het Nederlands kampioenschap en het Europees kampioenschap in Italië mee mag fietsen. En vooral dat ik plezier blijf houden in het fietsen. Eind seizoen heb ik tegen mijzelf gezegd dat ik de winter af zou wachten hoe het ging met werk, rug en vermoeidheid. Anders wou ik er na vijftien jaar misschien wel mee stoppen. Na het seizoen heb ik niet veel gedaan en dat heeft mijn rug wel weer goed gedaan. Maar helemaal stil zitten kan ik nooit.  Nu ik zo bezig ben met de clubtraining bij Fcc Nuland, voel ik me goed op de fiets. Altijd weer even in komen als je er een paar maanden niet hebt gefietst. Ik hoop dat onze baan bij Fcv Wycross snel klaar is dat we weer vaker kunnen trainen.

Wat doe je zoals naast het fietsen nog?
Wat jullie al eerder hebben gelezen werk ik vijf dagen in de week. Daar naast probeer ik mijn hobby fotografie bij te houden. Het contact met vrienden, vriendinnen en familie vind ik heel erg belangrijk. En door te sporten voel ik mij beter. Daar zou ik ook nooit helemaal mee stoppen.

Hoe bereid jij je eigen voor op het nieuwe seizoen?
Alle vrije tijd benutten die ik heb met trainingen. Ik kan er dit jaar minder voor doen dan jaren ervoor omdat ik meer werk. Het was vorig jaar moeilijk te accepteren dat het dan ook minder goed ging voor mijn gevoel. Ik heb er niet echt een systeem voor. Ik moet toch iedere week kijken hoe ik me voel en wat ik aan kan. Vind werken inmiddels nog altijd het belangrijkste, daar verdien ik inmiddels mijn brood mee, haha ha.

Zijn er nog mensen die je wilt bedanken?
Ja zeker, als eerste mijn ouders want zonder je ouders kom je nergens. Op een gegeven moment krijg je wel je rijbewijs en eigen autootje, maar dan als nog wou ons mam nog altijd mee. De bedrijven die altijd op mijn shirt hebben gestaan. Met hun bijdragen kom je toch altijd wat verder dan alleen je eigen bijdragen. De trainers van de club, met als in het zonnetje Wilco van Essen, die eind januari heel onverwachts is overleden. Hij bracht mij elke winter met de wintertrainingen op de club en in Bergharen de zaaltrainingen door.
Peter van Den Bosch is ook eentje daarvan, die met mij ieder jaar het pak uitzocht en overal samen mee naar toe rijdt om samen te trainen. Ik ben deze mensen zo dankbaar!

Bedankt Shauni dat je even tijd voor ons had en wij wensen jou heel veel succes het komende seizoen.
Jullie ook heel erg bedankt dat jullie zo’n toffe site opzetten, en niet alleen de echte toppers willen interviewen maar ook de iets minder goede. En ga vooral zo door!
Liefs Shaunn

De vele mogelijkheden bij Fietscrossnieuws.com
Reageer