Interview met organisatie Supercross Papendal

Interview met organisatie Supercross Papendal

3 februari 2015 0 Door Fietscross Nieuws

1148741_643746585701626_4569893672134999606_n

Op 9 en 10 mei wordt op Papendal de UCI BMX Supercross verreden. Deze wedstrijd wordt voor de vijfde keer op rij gereden op Papendal! Afgelopen jaar wisten Laura Smulders en Twan van Gendt podium plaatsen te behalen op dit evenement. Naast onze Nederlandse toppers komt ook de gehele BMX wereldtop naar Papendal om tegen elkaar te strijden. Na een start van de acht meter hoge startheuvel is het belangrijk elkaar voor te blijven in de bochten en goed te landen na de jumps, één en al spektakel dus…

Fietscrossnieuws vond het tijd om eens een interview te doen met de organisatie van de UCI BMX Supercross op Papendal en stelde hen een aantal vragen.

Afgelopen jaar was de regen de grootste tegenstander. Hoe was dit voor jullie als organisatie?

Je kunt je voorstellen dat het niet ideaal is om het hele weekend in regenachtige omstandigheden te moeten werken bij een buitenevenement. Dat geldt voor onszelf, maar vooral voor alle mensen die voor en namens ons aan de slag zijn. En het is natuurlijk verre van leuk dat de bezoekers weg blijven met zulk hondenweer… Aan de andere kant brengen deze weersomstandigheden uitdagingen mee. De races worden verplaatst, alle schema’s moeten worden aangepast, er moeten extra faciliteiten beschikbaar worden gesteld en dat alles gebeurt last minute. Als dan op zondagavond blijkt dat álle races toch uiteindelijk verreden zijn binnen de gestelde TV deadline, geeft dat wel een enorme boost aan het teamgevoel. Zo van: “We hebben het zelfs in deze omstandigheden voor elkaar gekregen!”

Hoe kijken jullie terug op de vorige vier edities?

Wij zijn ruim vijf jaar geleden als buitenstaander de BMX ingekomen en dat heeft nadelen, maar zeker ook voordelen gehad. Nadeel is dat je van voor af aan begint en nog geen netwerk hebt binnen de sport. Een voordeel vind ik dat wij, juist omdat wij ervaring hebben met andere (wieler)sportevenementen, met een open blik een evenement ingaan. Dat betekent dat wij soms anders te werk gingen dan men binnen de BMX gewend was. En hoewel dat soms op weerstand heeft gestuit, heeft het over het algemeen goed uitgepakt. Met als gevolg een mooi evenement dat, mits het niet regent ;-), mag rekenen op een vaste schare bezoekers en nog elk jaar groeit. De kers op de taart was natuurlijk het WK BMX in Ahoy, dat we in juli vorig jaar organiseerden. Hierbij kwam onze Papendal-ervaring goed van pas.

Wat komt er zoal bij kijken om een Supercross te kunnen organiseren?

In principe, en dat klinkt misschien gek, verschilt het qua organisatie niet zoveel of je nu een BMX Supercross of een Tennistoernooi organiseert. De basis ligt altijd in de contacten met de betreffende (internationale) sportbond. Zij bepalen de eisen en de benodigde faciliteiten. En in the end: stroom is stroom en een tribune is een tribune, voor welk evenement het ook aangelegd of opgebouwd wordt. Het grootste verschil zit ‘m in de communicatie en pr: daarvoor moet je je echt verdiepen in de sport en de doelgroep. Dat vereist echt geduld en know how.

Wat verwachten jullie van de 2015 editie?

Wij hebben geleerd van vorig jaar dat verwachtingen soms in het water vallen… Wij hopen allereerst de komende editie te mogen organiseren onder een lekker zonnetje. Verder maken we er graag een echt feestje van: met onder ander de Pump Track Battle en de clinics van Rick Koekoek, maar ook met onze toertocht, NK Eliminator en Bike Expo hopen we een leuk en divers publiek binnen te halen. Als de bezoekers naar huis gaan met het gevoel dat ze een leuke dag hebben gehad, zijn wij tevreden!

Dit jaar is de vijfde editie van de Supercross op Papendal hoe ervaren jullie dat?

Van ons uit bekeken is het een heerlijk evenement om te mogen organiseren. Een geweldige sport, fijne samenwerking met Sportcentrum Papendal en een dreamteam van vrijwilligers. We hopen dan ook nog een paar jaartjes door te mogen gaan!

Kunnen jullie al iets vertellen over de baan?

Helaas weten wij evenveel als jullie! De baan is eigendom van Papendal en valt dus geheel onder hun verantwoording. We weten dat er plannen zijn, maar meer nog niet. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Hoe ziet het programma eruit?

Klik hier om het uigebreide programma te bekijken

Hoe kunnen de tickets besteld worden?

Tickets kun je bestellen via bmxholland.com. Deze week is onze presale gestart, waardoor je nu kaarten bestelt voor de helft, alleen via onze social media (facebook.com/BMXHolland)!

Bedankt voor jullie tijd en succes met de organisatie van de Supercross op Papendal.

Heel graag gedaan!

Door: Fietscrossnieuws
Foto: Klijn Fotografie

Reageer